top of page

Διατροφή & Πρωτεΐνη

Οι περισσότεροι από εμάς την συγκεκριμένη περίοδο βρισκόμαστε σίγουρα σε πρόγραμμα διατροφής- δίαιτας, μιας και πλησιάζει καλοκαίρι!

Όλοι γνωρίζουμε ότι στη διατροφή – δίαιτα μας πάντα πρέπει να περιλαμβάνεται η πρωτεΐνη. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν μέσα από τις τροφές που καταναλώνεις, λαμβάνεις την σωστή ποσότητα πρωτεΐνης? Και γιατί ο οργανισμός μας χρειάζεται πρωτεΐνη?

Βρείτε εύκολα τις απαντήσεις στο δικό μας Blog και βρες μερικές εύκολες ιδέες για να εμπλουτίσεις το πρόγραμμα διατροφής σου με πρωτεΐνη και με περισσότερη γεύση για να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά σου #χωρίςενοχές.


Πρωτεΐνη:

Η πρωτεΐνη είναι ένα σύνθετο μόριο που αποτελείται από αμινοξέα και είναι υπεύθυνη για συγκεκριμένες και μοναδικές λειτουργίες μέσα στο σώμα μας!

Χρειαζόμαστε την πρωτεΐνη για να μπορέσουμε να ‘’κτίσουμε’’ μύες, αλλά και για πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα.

Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη επίσης για:

· Οικοδόμηση και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος

· Παραγωγή ενζύμων, ορμονών και άλλων ουσιών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός

· Ρυθμίζει τις διαδικασίες στο σώμα μας, όπως την μεταφορά θρεπτικών ουσιών

· Ο οργανισμός θωρακίζεται και είναι πιο ανθεκτικός στις ασθένειες

· Μας δίνει ενέργεια και προλαμβάνει την κούραση


Πηγές πρωτεΐνης από τα τρόφιμα:


Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι πρωτεΐνης που μπορούμε να πάρουμε από τις τροφές μας, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε αμινοξέα:

 1. Οι «πλήρεις» πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή πρωτεΐνης

 2. Οι «ελλιπείς» πρωτεΐνες που είναι χαμηλές σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα


Ζωικές Πρωτεΐνες:

Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα επομένως ανήκει στην κατηγορία «πλήρεις» πρωτεΐνες

 • Κόκκινο κρέας

 • Κοτόπουλο και άλλα λευκά κρέατα

 • Ψάρι

 • Γαλακτοκομικά προιόντα

 • Αυγά

Φυτικές Πρωτεΐνες:

Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι χαμηλές σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα επομένως είναι «ατελείς» πρωτεΐνες. Θα πρέπει να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες σε συνδυασμό με τις ζωικές πρωτεΐνες για όλες τις ανάγκες του οργανισμού.

 • Φρούτα και λαχανικά

 • Ξηροί καρποί

 • Σπόροι

 • Όσπρια & Φασόλια

Είσαι Χορτοφάγος? (Vegan or Vegetarian)

Εάν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να ικανοποιήσετε εύκολα τις ανάγκες του οργανισμού σας για πρωτεΐνη, καταναλώνοντας το πλήρες φάσμα των απαραίτητων αμινοξέων. Το κλειδί είναι να καταναλώνεται μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών, καθώς τα αμινοξέα που δεν θα λάβετε από τις τροφές αυτές θα τις βρείτε σε άλλες!

Με ισορροπία και σωστή κατανομή των τροφών μπορείτε εύκολα να πάρετε όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας όταν βρίσκεστε σε διατροφή- δίαιτα.

Αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία θα σας οδηγήσει σε μια διατροφή – δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητά σε λιπαρά, ιδιαίτερα σε κορεσμένα λιπαρά.


Ποιά είναι η σωστή ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός?

Ο μέσος άνθρωπος, απαιτεί περίπου 1γραμ. πρωτεΐνης ανά κάθε χιλιογραμμάριο του σωματικού του βάρους ανά ημέρα ή περίπου 10-15% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Οι αθλητές, χρειάζεται περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης για να μπορέσουν να καλύψουνι τις ανάγκες τους στην άθληση.


Τι συμβαίνει όμως αν δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη στον οργανισμό μας?

Η μη κατανάλωση σωστής ποσότητας πρωτεΐνης στην διατροφή μας μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:

1. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής

2. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για αρρώστιες

3. Κατάθλιψη

4. Είναι πιο αργή η επούλωση των πληγών μας

5. Παρατεταμένη και αργή ανάρρωση στις ασθένειες


Ποια είναι η καλύτερη στιγμή στην μέρα για να καταναλώσουμε την πρωτεΐνη μας?

Η καλύτερη στιγμή της μέρας για να καταναλώσεις και να διασφαλίσεις ότι έχεις κάνει σωστή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι καθόλη την διάρκεια της μέρας. Μπορείς να διαχωρίσεις τα γεύματα σου, το δεκατιανό και το σνακ σου και σε όλα να συμπεριλάβεις μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες ανάλογα με τον οργανισμό σου, πρωτεΐνη.


Σου προσφέρουμε κάποιες μικρές ιδέες για εύκολη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά την διάρκεια της μέρας σου:


 • Πρωινό:

Drink... Naughty χωρίς ενοχές! Φτιάξε Smoothie από Slim Noodles No Drain & Slim Rice No Drain και απόλαυσε 1 πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε υδατάνθρακες.


 • Δεκατιανό:

Φτιάξε μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα και συνόδευσε με The Skinny Food Co. Maple Syrup που είναι μηδενικό σε θερμίδες και κατάλληλο και για χορτοφάγους.

 • Μεσημεριανό:

Κοτόπολου με ρύζι. Και φυσικά μην ξεχάσεις να το συνοδεύσεις με μια από τις αγαπημένες σου The Skinny Food Co. Sauces για περισσότερη γεύση και με πολλά οφέλη • Απογευματινό Σνακ:

Μην παραλείπεις ποτέ το απογευματινό σνακ. Είναι αυτό που σου δίνει ένταση και ενέργεια για να κάνεις την γυμναστική σου και τις υπόλοιπες δουλειές σου.

Επέλεξε My protein Brownie με 23g πρωτεΐνης. • Βραδινό:

Μπορείς να απολαύσεις όποιο φαγητό θες που να περιέχει κρεατικό, ζυμαρικό, χόρτα και λαχανικά! Και φυσικά μην ξεχνάς να συνοδεύεις τα φαγητά σου με μια ή και 2 σως από την μεγάλη γκάμα μας The Skinny Food Co.


47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page